Posted on: February 26, 2021 Posted by: Sebastian Ring Comments: 0

Boken är en växt av panacea-familjen. Eftersom boken lever i symbios med en svamp, bör planteringsmaterialets rötter aldrig sköljas rent och bör inte vattnas för mycket direkt efter plantering. Unga bokträd håller sina döda löv till slutet av april när de nya bladen dyker upp. Det är därför de är särskilt lämpliga för en tät, hög häck.

Beläggnings- och landskapsföretag Haico Elshof från Achterhoek planterar också främst din Beuken i häckar. Så länge alla träd är friska är det bra, men när ett träd dör kan det ena trädet efter det andra följa av solbränna. Vänta därför inte för länge på att byta ut en död. I bokskogar är det slående att det finns liten eller ingen skog, på grund av den täta baldakinen når endast mycket lite solljus botten, medan det garvsyrarika bladet förhindrar örtartad vegetation.

AVENBOK
Hornbeam är ett träd från björkfamiljen. Hon är monoecious. Dvs de manliga och kvinnliga blommorna förekommer på samma växt. Blommande är i april och maj och pollen sprids av vinden. Hornbeam kan beskäras utmärkt och är därför mycket lämplig som häckväxt. Bok (Fagus sylvatica) används också som en häck, vilket gör saker lite förvirrande. En bokhäck skiljer sig därför från en hornbäcksäkring. Hornbeamen tål fluktuerande vattennivåer mycket bättre än boken. Den visuella skillnaden mellan bokhäcken och avenboken ligger i bladet. Bokhäckens löv är mjukare och bladen på hornbalen har tydligare vener. Hornbeam är därför snart ett bättre val på lera. Där en beskuren bok lämnar de döda, bruna löven hängande på vintern, är hornbalen mer eller mindre bar. Hornbeam groddar dock veckor tidigare än boken.

BESKRIDNING AV BOKHÄGG & HEDGEHOG
Beskär bokhäcken och avenboken runt mitten av juni på en molnig dag. För mycket sol under beskärningen kan orsaka solbränna eftersom dessa inre löv ännu inte har sett solljus. Efter september ska du inte längre beskära häcken på grund av den (natt) frosten som redan kan börja. Du kan alltid beskära mer, ju mer du beskär desto tjockare blir häcken.

Vill du göra drastiska förändringar i häcken? Beskär sedan häcken till önskad form på vintern. När häcken blommar igen växer den efter den form du bestämde.
Överdelen av häcken ska trimmas smalare än botten, så att hela häcken får tillräckligt med solljus och det inte finns några hål. Om du väljer att beskära toppen är det viktigt att du tar bort de beskurna grenarna från toppen.

CUT OFTEN = STÄNGRE, CUT Mindre = MER ÖPPNA
Ju oftare du skär en häck, desto tätare och desto tätare blir den. För om du skär av en del av häcken, kommer kvisten att förgrena sig vid den punkten. Ju oftare du skär, desto oftare kommer det att förgrenas och därför blir det tätare. Beskär inte toppen av häcken förrän den har nått rätt höjd.
tät häck

För att beskära häcken snyggt rakt kan du använda ett rep som du sträcker längs häcken. Beskär bokhäcken längs repet för en fin tät häck. Har du mer erfarenhet? Då kan det också göras utanför manschetten. En elektrisk häcksax med ett långt knivblad garanterar alltid en jämnare beskärning, vilket gör beskärningen till ett tyngre jobb.

BEFRUKTNING
Både bokhäck och hornbalk kräver genomsnittlig skötsel. Gödsla dem minst en gång om året. Ett bra gödselmedel är viktigt för bokens tillväxt och kvalitet.

Leave a Comment